HTML

CellarDoor

Friss topikok

  • Kirekesztő Mocskos Elnyomó: Én is ismerek rendes normális cigányt, de ezeket az embereket a tömegcigányok lenézik, lecsicskázz... (2008.09.14. 11:13) Cigány bűnözés???
  • M: Tudnék tengerparton vagy közel a tengerhez élni!:) (2008.09.04. 22:54) Summertime
  • CsoSz: Jó utat a kis csapatnak aztán vigyázni magatokra és egymásra! (2008.08.21. 00:08) Go to Mandre, Pag
  • M: Megnéztem pár hete és IMÁDOM!! (2008.08.20. 23:40) Bakancslista avagy egy film az életről
  • .akasa.: Heath Ledger belehalt az életébe. Belehalt a szerepébe. Teljes elismerés neki, mindenért. (2008.08.13. 11:49) Batman - The Dark Night

Linkblog

Egy ostoba rendszer?!

2008.06.15. 20:53 | keresztenyAkos | Szólj hozzá!

Felvetődik a kérdés vajon miért tartották meg és őrzik a mai napig a szocializmus időszakában készült hanganyagokat a koncepciós perekről. A gondolat a Nagy Imre és társai per hanganyagának lejátszása kapcsán fogant. Persze arra megvan a válasz miért őrzik még ma is. De a valódi kérdés vajon az akkori rendszer miért őrizte meg?

Azt azért nem gondolnám, legalábbis erősen leesne az állam, ha kiderülne, hogy ennyire nem gondolták végig a dolgokat. Itt arra gondolok, hogy az addig oké, hogy mondjuk Marx annyira elvhű volt hogy képtelen volt felméri a tökéletes szocializmus azaz a kommunizmus nem fog megvalósulni soha, de hogy mondjuk Lenin, Sztálin esetleg Rákosi, majd pedig Kádár(főleg Ő!) ne gondolt volna bele ebbe?! Kétlem, mindenesetre valami magyarázata kell hogy legyen a dolognak. Eltettek ugyanis saját magukra olyannyira terhelő felvételeket, amelyeknél gyártani sem lehetne jobbat.

Az egyik lehetőség ugye az, hogy tényleg nem voltak avval tisztában, hogy a szocializmusnak egyszer vége lesz és Ők mind rosszfiúk lesznek. Ez persze azért elég valószínűtlen. A másik lehetőség, hogy nem érdekelte őket, mert úgy gondolták, jogosan, úgysem érik meg a rendszerváltást akkor meg minek görcsöljenek egy ilyen kis "apróságon". Ez persze megintcsak nehezen hihető, hiszen családjuk volt és azért ma is élnek leszármazottak, stb.. A harmadik egyben utolsó és szerintem legvalószínűbb feltevés az, hogy büszkék voltak a dologra, hogy megóvták a szocializmus intézményét és egyfajta trófeaként tartották meg a felvételt és az egyéb rájuk nézve terhelő dokumentumokat (mondjuk titkosügynöki jelentések, stb.). Ez azért már elképzelhetőbb és valamelyest emberibb is a többinél.

Mindenkinek joga véleményt alkotni, de azért ezek a dolgok elgondolkodtatók. Kár hogy a nagy történelmi alakok nem megkérdezhetőek ezekről vagy bármiről.

(Bónusz: Egy kis szocialista erotika)

Címkék: gondolatok gondolatok,

A bejegyzés trackback címe:

https://cellardoor.blog.hu/api/trackback/id/tr28694662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása